Ιερά Αγρυπνία στην Βατοπαιδινή Ιερά Σκήτη Αγίου Ανδρέα Αγίου Όρους - Πλούσιο Φωτογραφικό υλικό

Ακόμα μια φορά για το έτος 2012 παρευρέθηκε στο Άγιο Όρος σε Ιερά Αγρυπνία, που τελέσθηκε στην Βατοπαιδινή Κοινοβιακή Ιερά Σκήτη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα στις Καρυές του Αγίου Όρους, ο Γέροντάς μας π. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, επί τη εορτή του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.
Η Ιερά Αγρυπνία ξεκίνησε την Τετάρτη 12 προς Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου με το νέο ημερολόγιο (29 – 30 Νοεμβρίου με το παλαιό ημερολόγιο).
Η Ιερά Αγρυπνία τελέσθηκε στο Καθολικό της Βατοπαιδινής Ιεράς Σκήτης, όπου στην Ακολουθία του Εσπερινού και του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ, κατόπιν προσκλήσεως της Ιεράς Σκήτης, ενώ ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε και της Θείας Λειτουργίας. Η Αγρυπνία ξεκίνησε την Τετάρτη το απόγευμα 6:00, όπου τελείωσε με την ακολουθία του Όρθρου 2:00 τα μεσάνυχτα. Έγινε μια διακοπή 3 ωρών περίπου όπου στις 5:00 το πρωί ξεκίνησε η ακολουθία του αγιασμού, οι ακολουθίες των Ωρών και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Μετά ακολούθησε η Μοναστηριακή Αγιορείτικη Τράπεζα, όπου φιλοξένησε όλους τους προσκυνητές που παρευρέθηκαν στην Ιερά Αγρυπνία, πάνω από 500 άτομα περίπου. (Σκεφθείτε αν η Σκήτη βρισκόταν εκτός Αγίου Όρους τι κόσμο θα είχε, διότι τα 500 άτομα ήταν άντρες).
Στην Ιερά Αγρυπνία εκτός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, συλλειτούργησαν ο Ηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ, ο Δικαίος της Ιεράς Σκήτης του Αποστόλου Ανδρέα Προηγούμενος Εφραίμ, ο Γέροντάς μας π. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, εκπρόσωποι ιερομόναχοι άλλων αγιορείτικων Ιερών Μονών, Ιερείς και Πρεσβύτεροι από την Ελλαδική Εκκλησία.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την εις πνευματικό χειροθεσία του Ιερομονάχου Νεκταρίου της Ιεράς Σκήτης. Να αναφέρουμε επίσης ότι στον δεξιό χορό έψελναν οι μοναχοί από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, ενώ στον αριστερό χορό έψελνε ο Γρηγόρης Νταραβάνογλου Άρχοντας Μαϊστoρας της Μ.Χ.Ε. κατόπιν προσκλήσεως της Ιεράς Σκήτης του Αγίου Ανδρέα.
Λίγο πριν φύγουμε από την Ιερά Σκήτη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου ο Γέροντάς μας π. Νεκτάριος επισκέφθηκε την Αθωνιάδα Σχολή όπου στεγάζεται σε χώρο της Ιεράς Σκήτης του Αγίου Ανδρέα.


Πηγή άρθρου: http://www.freemonks.gr