Η συγχώρεση του Ηγουμένου στον Α' Κατανυκτικό Εσπερινό για το 2014

Με τον εσπερινό της συγγνώμης, που τελείται το εσπέρας της Κυριακής της Τυρινής, η Εκκλησία του Χριστού μας ανοίγει την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Η κατανυκτική αυτή περίοδος μετανοίας προσφέρεται ως τρόπος ζωής. Τρόπος ζωής που θα φέρει την συγχώρηση από τον Θεο, αλλά και από τούς άλλους αδελφούς μας. Και είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτό που έχει γραφεί: "το συγ-χωρώ σημαίνει πως χωρώ μαζί με τον Θεο, μαζί με τούς συνανθρώπους μου". Με τη συγ-χώρεση δεν παίρνουμε μια απλή άφεση αμαρτιών - που είναι μια νομική αντίληψη της σωτηρίας. Αλλά με τη συγ-χώρηση με το Θεο ο ωκεανός της θείας αγαθότητος εξαφανίζει τις ανθρώπινες αμαρτίες. Και έτσι στην πλήρη της πραγματικότητα η συγχώρηση γίνεται κοινωνία Χριστού και της Βασιλείας Αυτού.


Φωτογραφίες και βίντεο, από τον Α' Κατανυκτικό Εσπερινό ή αλλιώς Εσπερινό της Συγνώμης, που τελέστηκε στην Ιερά Μονή μας Κυριακή 2 Μαρτίου 2014.
Το βίντεο που ακολουθεί είναι στιγμιότυπο από το Μέγα Προκείμενο: «Μη απόστρεψεις το πρόσωπόν σου από του παιδός σου, ότι θλίβομαι, ταχύ επάκουσόν μου. Πρόσχες τη ψυχη μου και λύτρωσαι αυτήν».
Το βίντεο είναι από το αρχείο της Μονής από τον Α' Κατανυκτικό Εσπερινό του 2012.
Μετά το πέρας του Εσπερινού της Συγνώμης, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής μας Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης, διάβασε σε όλους τους μοναχούς την συγχωρητική ευχή, καθώς και σε κάποια πνευματικά του παιδιά που παρευρέθηκαν στον Εσπερινό και έπειτα είπε δυο λόγια στους μοναχούς προς πνευματική ενίσχυση και ενδυνάμωση για την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.


Πηγή άρθρου: Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ - Τρικόρφου Φωκίδος