Κανάλι Geron Nektarios

Μπορείτε να γραφτείτε δωρεάν στο κανάλι μας στο Youtube για να ενημερώνεστε για τις νέες ομιλίες

Πρόγραμμα Ομιλιων στην Αθήνα

Σαρανταλείτουργο

Σαρανταλείτουργο
Aπό την 15η Νοεμβρίου 2022 έως 25 Δεκεμβρίου 2022 , στην Ιερά Μονή μας θα πραγματοποιηθεί «μεγάλο» Σαρανταλείτουργο

Επικοινωνία με τον Γέροντα

Στο e-mail της Ιεράς Μονής στο Τρίκορφο:
info@freemonks.gr

o Άγιος Αυγουστίνος

Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ

Όλες οι ομιλίες του Γέροντα στο Youtube

ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ 24/3/2019

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη Αγαπητοί μου αδελφοί, αμέσως μετά την Κυριακή της Ορθοδοξίας ακ...


Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη

Αγαπητοί μου αδελφοί, αμέσως μετά την Κυριακή της Ορθοδοξίας ακολουθεί η σημερινή δεύτερη Κυριακή των Νηστειών, όπου οι άγιοι Πατέρες θέσπισαν να διαβάζεται η ευαγγελική περικοπή της θεραπείας του παραλύτου της Καπερναούμ.

Όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει η σειρά των ευαγγελικών περικοπών, δεν είναι τυχαία. Την προηγούμενη Κυριακή της Ορθοδοξίας διαβάστηκε στους Ιερούς Ναούς μας η περικοπή του Ευαγγελίου με τον Φίλιππο και τον Ναθαναήλ. Ακούσαμε ότι ο Φίλιππος απηύθηνε στο Ναθαναήλ το «έρχου και ίδε», έλα δηλαδή να δεις από κοντά τον Ιησού για να αναγνωρίσεις μόνος σου ότι αυτός είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας, δηλαδή ο Χριστός. Πράγματι όταν ο Ναθαναήλ γνώρισε τον Ιησού, ανεφώνησε: «Συ ει ο Υιός του Θεού».


Ο Ναθαναήλ με τα λόγια αυτά αναγνωρίζει ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Υιός του Θεού, ο αναμενόμενος Σωτήρας. Είναι ο Θεός μας και ο Κύριος μας, όπως ομολόγησε μετά την Ανάσταση του Ιησού και ο Απόστολος Θωμάς. Ομοίως και η Εβδόμη Οικουμενική Σύνοδος στην απόφασή της που ακούσαμε την Κυριακή της Ορθοδοξίας ομολογεί τονίζοντας: «Αυτό κηρύττουμε και εμείς, όπως οι προφήτες και οι άγιοι Απόστολοι, αναγνωρίζουμε τον Χριστό ως τον μόνο αληθινό Θεό μας…». Επιπροσθέτως και το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα από το Ευαγγέλιο του Μάρκου η Εκκλησία μας τονίζει την ίδια θεμελιώδη αλήθεια: Ότι ο Χριστός είναι ο Αληθινός Θεός μας. 

Ακούσαμε σήμερα ότι ο Χριστός βρίσκεται σε ένα σπίτι της πόλεως Καπερναούμ. Εκεί είναι συγκεντρωμένο πλήθος ανθρώπων και υπάρχει το αδιαχώρητο. Τέσσερις άνδρες πάνω σε ένα κρεβάτι μεταφέρουν έναν παράλυτο. Ωστόσο επειδή δεν μπορούν να εισέλθουν από την πόρτα, τον κατεβάζουν από την σκεπή, αφού πρώτα κάνουν σ’ αυτήν ένα άνοιγμα. Μόλις βλέπει ο Χριστός τον παράλυτο, διαγνώνει ότι εξ’ αιτίας των αμαρτιών του έχει παραλύσει αυτός ο άνθρωπος. Αλήθεια, αν ο Χριστός είναι μόνο άνθρωπος, πώς μπόρεσε και είδε ότι η αιτία της ασθένειας βρίσκεται στις αμαρτίες του; Εδώ αδελφοί μου αρχίζει να διαφαίνεται η Θεότητα του Χριστού, διότι μόνο ο Θεός γνωρίζει τα βάθη της ψυχής μας και τα αμαρτήματα του καθενός μας.

Αμέσως λέγει στον παραλυτικό, «σου συγχωρώ τις αμαρτίες σου». Κάποιοι από τους παρόντες και μάλιστα οι γραμματείς αναστατώθηκαν τότε και είπαν με τη σκέψη τους: «Πώς τολμά αυτός να συγχωρεί αμαρτίες, αφού μόνο ο Θεός μπορεί να το κάνει αυτό;». Ωστόσο ο Ιησούς διάβασε τη σκέψη τους και όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής, τους είπε: «Τι είναι πιο εύκολο, να συγχωρέσω αμαρτίες ή να του πω σήκω και περπάτα; Για να δείτε όμως ότι έχω αυτή την εξουσία, λέγει στον παράλυτο, σήκω, πάρε το κρεβάτι σου και πήγαινε σπίτι σου». Αμέσως ο παράλυτος σηκώθηκε ενώπιον όλων και πήγε στο σπίτι του.

Εδώ, αγαπητοί μου αδελφοί, ο Χριστός δείχνει ξεκάθαρα ότι είναι ο ίδιος ο Θεός και Δημιουργός του σύμπαντος κόσμου, ορατών και αοράτων. Γι’ αυτό εν πρώτοις βλέπουμε ότι διάβασε τη σκέψη των γραμματέων. Πώς είναι δυνατόν να διαβάζει κάποιος τις σκέψεις τόσων ανθρώπων αν δεν είναι ο ίδιος ο Θεός;
Στη συνέχεια ο Χριστός αποκαλύπτει δημόσια και επίσημα την θεϊκή του υπόσταση λέγοντάς τους: «Δείτε ότι έχω την εξουσία να συγχωρώ αμαρτίες», εξουσία που όλοι ξέρουν ότι έχει μόνον ο Θεός. Και αμέσως το αποδεικνύει ενώπιον του πλήθους, λέγοντας στον παραλυτικό «σήκω και περπάτησε»!

Βλέποντας αυτό το θαυμαστό σημείο, οι Ιουδαίοι άρχισαν να κατανοούν την μεγάλη αλήθεια που αργότερα οι άγιοι Απόστολοι μας παρέδωσαν και πολύ αργότερα η Εβδόμη Οικουμενική Σύνοδος επικύρωσε, ότι ο Ιησούς Χριστός δεν είναι μόνο άνθρωπος, αλλά και ο μόνος Αληθινός Θεός.
Το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα λοιπόν επιβεβαιώνει τα λόγια του Ναθαναήλ «Συ ει ο Υιός του Θεού» αλλά και την απόφαση της Οικουμενικής Συνόδου που στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού αναγνωρίζει την μοναδική αληθινή Θεότητα.

Αδελφοί μου, σήμερα που η χώρα μας έχει πλημμυρίσει από αλλοεθνείς, αλλοπίστους και αιρετικούς, η Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία, η Μόνη Εκκλησία που ίδρυσε ο Χριστός, εξακολουθεί να μας κηρύττει και να μας διαφυλάσσει από τις πλάνες των ψεύτικων θρησκειών του κόσμου. Γνωστοποιεί σε όλους μας ότι όλες οι άλλες λεγόμενες «εκκλησίες» ή θρησκείες που υπάρχουν έως και σήμερα, έχουν καταδικαστεί μετά από σκληρούς διαλόγους που έκαναν οι Άγιοι Πατέρες μας στις επτά Οικουμενικές Συνόδους. Όλοι οι ετερόδοξοι και οι αλλόθρησκοι νικήθηκαν από την κοινή εμπειρία της γνωριμίας με τον αληθινό Θεό, που έχουν μόνο οι άγιοί μας! 

Μη βλέπετε αδελφοί μου που σήμερα γέμισαν πάλι οι χώρες από τις ίδιες απατηλές θρησκευτικές διδασκαλίες και τις πλάνες που έχουν καταδικαστεί. Τούτο συμβαίνει διότι ζούμε στους έσχατους καιρούς. Ο διάβολος, πατέρας όλων των αιρέσεων και των ψευδοθρησκειών τους συνάζει για να κηρύξει τον μεγάλο πόλεμο κατά των παιδιών του Θεού και της Εκκλησίας του Χριστού, όπως μας έχει προφητέψει το βιβλίο της Αποκαλύψεως.

Εμείς μένουμε πιστοί στην αποδεδειγμένη Αλήθεια ότι ο Χριστός είναι ο Μόνος αληθινός Θεός και η Ορθοδοξία η Μόνη Εκκλησία Του, γι’ αυτό και δεν μας φοβίζουν οι δυνάμεις του εχθρού. Στον μεγάλο πόλεμο που έρχεται κατά της Εκκλησίας, θα συμβεί αυτό που λέγει η Αγία Γραφή, «εξήλθε ο Νικών ίνα νικήσει και κατατροπώσει αυτούς». Ναι ο Νικών είναι ο Ιησούς Χριστός, ο οποίος τελικά θα συντρίψει και θα θέσει όλους τους εχθρούς του ως υποπόδιον των ποδών Αυτού. Σ’ Αυτόν ανήκει κάθε δόξα και τιμή και προσκύνησις εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.


Όνομα

Άρθρα - Δηλώσεις,338,Βίοι Αγίων,20,Δευτέρα Παρουσία,15,Έσχατες ημέρες,13,Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου,31,Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ,140,κάρτα πολίτη,23,Μητρόπολη Φωκίδος,23,Νέα,545,Ομιλίες βίντεο,785,Ομιλίες mp3,44,Παλαιά Διαθήκη,28,σημεία των καιρών,27,evaggelio,10,karta-politi,24,news,90,saints,20,simeia-kairon,19,thaumasta-simeia,60,video,186,
ltr
item
Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης: ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ 24/3/2019
ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ 24/3/2019
https://vatopaidi.files.wordpress.com/2010/07/paralytic-ceb1ceb3-ceb9-cf87cf81cf85cf83cebfcf83cf84cebfcebccebfcf85-cf83cf84ce84cebcceb1cf84ceb8.jpg
Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης
https://www.gerontasnektarios.gr/2019/03/2432019.html
https://www.gerontasnektarios.gr/
https://www.gerontasnektarios.gr/
https://www.gerontasnektarios.gr/2019/03/2432019.html
true
6672002764522729235
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content