ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ 21/4/2019

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη «Εσύ που ανήκεις;» Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης μάς καταγράφει μέ...


Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη

«Εσύ που ανήκεις;»

Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης μάς καταγράφει μέσα στο Ευαγγέλιό του, ότι ο Ιησούς Χριστός έξι ημέρες πριν την εβραϊκή εορτή του Πάσχα βρέθηκε στη πόλη Βηθανία. Εκεί ήταν και ο φίλος Του ο Λάζαρος τον οποίο είχε αναστήσει. Επίσης στο σπίτι που φιλοξενήθηκε ο Κύριος ήταν και η αδελφή του Λαζάρου η Μάρθα, η οποία βοηθούσε στην ετοιμασία του φαγητού. Εκεί ήταν και η Μαρία, η άλλη αδελφή του Λαζάρου, η οποία έπλυνε τα πόδια του Χριστού με ένα πανάκριβο μύρο, για το οποίο διαμαρτυρήθηκε ο Ιούδας ο Ισκαριώτης. Το σπίτι που βρίσκονται όπως μας πληροφορούν ο Ματθαίος  (ΚΣΤ΄6) και ο Μάρκος, (ΙΔ΄ 3) ήταν το σπίτι του Σίμωνος του Λεπρού.


Στο ίδιο ευαγγελικό ανάγνωσμα ο Ευαγγελιστής Ιωάννης καταγράφει την θριαμβευτική είσοδο του Ιησού Χριστού μέσα στην Πόλη της Ιερουσαλήμ, ενώ την ίδια στιγμή οι αρχειρείς, οι γραμματείς και οι φαρισαίοι σκέπτονταν πώς θα σκοτώσουν όχι μόνο τον Χριστό, αλλά και τον Λάζαρο.

Αδελφοί μου,
Δύο αντίθετοι κόσμοι συναντώνται μέσα στη σημερινή ευαγγελική περικοπή. Ο ένας κόσμος είναι ο Ιησούς, οι μαθητές Του, ο Λάζαρος, οι αδελφές του. Ο άλλος κόσμος είναι ο Ιούδας, που επιτίθεται λεκτικά στην αδελφή του Λαζάρου, Μαρία, λέγοντάς της υποκριτικά ότι το μύρο είναι πανάκριβο και θα μπορούσε να το πουλήσει για να δώσει τα χρήματα στους φτωχούς που πεινούν.

Ακόμη στη θριαμβευτική είσοδο του Ιησού στα Ιεροσόλυμα πάλι συναντούμε δύο κόσμους: Στον ένα κόσμο, ο Ιησούς, οι μαθητές Του και ο λαός που τον επευφημεί. Στον άλλο κόσμο, οι γραμματείς και οι αρχιερείς που συσκέπτονται για το πώς θα Τον εξοντώσουν και θα Τον βγάλουν από την μέση, καθώς ο Ιησούς Χριστός πολύ τους ενοχλεί. Στο διάβα της ιστορίας οι δύο αυτοί κόσμοι πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν έως συντελείας.

Από τη μια πλευρά λοιπόν οι πιστοί, οι άνθρωποι που πίστεψαν και ακολούθησαν τον Ιησού Χριστό. Από την απέναντι πλευρά οι άπιστοι, οι άθεοι, οι υποκριτές, που πάντα τους ενοχλούσε και τους ενοχλεί έως και σήμερα ο Χριστός. Ο ένας κόσμος ακούει στο όνομα χριστιανοί και ο άλλος κόσμος στο όνομα αντίχριστοι. Ο ένας κόσμος προσκυνά τον Ιησού Χριστό ως τον μόνο αληθινό Θεό και ο άλλος κόσμος φερόμενος υπό πνευμάτων ακαθάρτων προσκυνά τον διάβολο.

Αυτό αδελφοί μου δεν βιώνουμε έως και σήμερα; Οι χριστιανοί μαζί με τον Ιησού Χριστό συγκεντρώνονται στους ιερούς ναούς του Θεού και τελούν τους κατανυκτικούς τους εσπερινούς. Ο άλλος κόσμος συγκεντρώνεται στους δρόμους και στις πλατείες για να προσκυνήσει τον καρνάβαλο και να διασκεδάσει μαζί του. Ο ένας κόσμος ζητά τον Ιησού Χριστό να είναι ο αρχηγός αυτού του Έθνους και ο άλλος κόσμος αγωνίζεται και παλεύει να Τον διώξει μέσα από την Βουλή, από το Ελληνικό Σύνταγμα και να μετατρέψει το κράτος μας σε ουδετερόθρησκο.

Ο ένας κόσμος θέλει ο Χριστός να βρίσκεται παντού και σε όλους τους χώρους μαθήσεως και εργασίας και ο άλλος κόσμος ζητά την αποβολή των αγίων εικόνων από όλα τα δημόσια κτίρια, νοσοκομεία, δικαστήρια, σχολεία, στρατό. Ο Χριστός ενοχλεί τον κόσμο της απάτης και της εκμετάλλευσης ακόμη και σήμερα. Ενοχλεί η αλήθεια, η αγάπη, η θυσία, η καθαρή ζωή, γι’ αυτό Τον Σταύρωσαν και Τον θανάτωσαν. Αλλά Εκείνος μετά τρεις ημέρες αναστήθηκε εκ των νεκρών και συνεχίζει να ζει, γι’ αυτό τους ενοχλεί και σήμερα, διότι ζει και συναρπάζει χιλιάδες ψυχές νέων, μικρών και μεγάλων.

Νόμισαν οι εχθροί του Σταυρού, ότι τελείωσαν με τον Ιησού Χριστό όταν Τον είδαν να λέγει επάνω στο Σταυρό το «τετέλεσται». Πόσο έξω όμως έπεσαν… Διότι ο Χριστός ζει, σαγηνεύει με την ματιά Του, αφοπλίζει με τον λόγο Του, ανατρέπει με την όλη παρουσία Του, διότι είναι Θεός αληθινός εκ Θεού αληθινού. Ούτε ο Άδης δεν Τον νίκησε. Καταπάτησε με το θάνατό Του τον θάνατο και αναστήθηκε καταλύοντας το κράτος του εχθρού.

Αδελφοί μου, η σημερινή ευαγγελική περικοπή όχι μόνο διδάσκει, κυρίως μας προβληματίζει σαν σύνολο, αλλά και τον καθένα προσωπικά. Δύο κόσμοι που υπήρχαν από την εποχή του Χριστού, ακόμα παλεύουν μεταξύ τους, ο κόσμος του φωτός και ο κόσμος του σκότους. Αυτοί που αγάπησαν, αγαπούν και δίνουν και τη ζωή τους θυσιάζοντάς την για τον Ιησού Χριστό και οι άλλοι που ζητούν ξανά τον θάνατό Του και την απομάκρυνσή Του από τη ζωή μας.

Εσύ αδελφέ μου, σε ποιο κόσμο ανήκεις; Είσαι με τον Χριστό και την Εκκλησία Του ή ανήκεις σε εκείνους που Τον μισούν και Τον διώκουν; Ήλθε η ώρα και νυν εστί, όπως λέγει η Αγία Γραφή να δώσει ο καθένας από εμάς ξεκάθαρα την προσωπική του ομολογία. Ήλθε η ώρα να γίνουμε μάρτυρες Χριστού, δίδοντας με τον λόγο μας, με θάρρος καθημερινά την μαρτυρία μας για την πίστη σ’ Εκείνον.

Και ας γνωρίζουν όλοι ότι το φως νίκησε το σκοτάδι. Έτσι και σήμερα ο Χριστός θα νικήσει και θα συντρίψει κάθε εχθρό και πολέμιό Του, διότι εξήλθεν νικών και ίνα νικήσει όπως γράφει η Αποκάλυψη του Ιωάννη. Αμήν. Γένοιτο.


Όνομα

Άρθρα - Δηλώσεις,338,Βίοι Αγίων,16,Δευτέρα Παρουσία,15,Έσχατες ημέρες,13,Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου,31,Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ,141,κάρτα πολίτη,23,Μητρόπολη Φωκίδος,23,Νέα,545,Ομιλίες βίντεο,785,Ομιλίες mp3,44,Παλαιά Διαθήκη,28,σημεία των καιρών,27,books,4,evaggelio,10,karta-politi,24,news,93,saints,20,simeia-kairon,19,speak-nektarios,2,thaumasta-simeia,60,video,190,
ltr
item
Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης: ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ 21/4/2019
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ 21/4/2019
https://www.koinoniaorthodoxias.org/wp-content/uploads/2016/04/kyriaki-ton-vaion.jpg
Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης
https://www.gerontasnektarios.gr/2019/04/2142019.html
https://www.gerontasnektarios.gr/
https://www.gerontasnektarios.gr/
https://www.gerontasnektarios.gr/2019/04/2142019.html
true
6672002764522729235
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΟΛΑ Περισσότερα Reply Cancel reply Delete Από Αρχική PAGES POSTS View All ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ARCHIVE Αναζήτηση ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάϊος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάϊος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Χθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content